2010-07-09

Jag har med min mamma varit på en fantastiskt rolig rundtur i våra fäders fotspår nere i Slätthög. Rune Johansson hade ordnat en heldag och jag måste säga att det hade han gjort väldigt bra.

Vi började med att titta på min gammelmormor Lindas och min gammelmorfar Roberts gravsten. Jag har betalat för gravvården under ett antal år men har aldrig sett graven. Det var en mäktig känsla och jag blev rörd till tårar. Ska tilläggas att jag är väldigt lättrörd men också otroligt påverkad av alla generationer som har funnits innan mig. Dom som kämpade och slet för att vi idag ska ha det så bra som vi faktiskt har det.

Efter gravtitten så fick jag hälsa på kyrkovärden som jag endast har pratat med på telefon innan så det var kul att få ett ansikte till rösten.

Nästa stopp blev vid Söderkvarn i Moheda där min mamma bodde med sin mamma och syskon när morfar var inkallad. Dom bodde då på övervåningen och huset ägdes av Alfred och Elsa Pettersson. Alfred var bror till gammelmorfar Robert.

Sedan bar det av till Slätthög och på vägen stannade vi och tog en titt på platsen där gästgivaregården som Hesselman hade låg en gång på 1700-talet. Efter det så åkte vi vidare till Hagalund där min gammelmorfar Robert växte upp och där han sedan bodde med gammelmormor Linda, min mormor Ruth och alla syskon tills han under tråkiga omständigheter tog sitt liv endast 50 år gammal.

Familjen som idag bor på Hagalund (i ett nybyggt hus på tomten) var vänliga att släppa in oss och där blev det också svårt att hålla tårarna tillbaka. Det kändes som att det var det närmaste jag kan komma Robert och Linda genom att verkligen stå på samma golv som dom stod på för flera år sedan.

Fick när vi var där ett telefonnummer till en man som hade varit och kikat på Hagalund för några år sedan. Det visade sig var en man vid namn Kenneth som var barnbarn till en av Roberts systrar. Genom honom så fick jag telefonnumret till två män vid namn Henning och Martin som är barn till Roberts syskon. I dagsläget har jag endast hunnit prata med Henning och det var väldigt givande då han hade mycket att berätta.

Åter till resan och färden gick mot Härlatorp Norregård som fanns i vår släkt från (jag tror att det var 1600-talet)tills den på 1900-talet gick ur släktens ägo då ägarna inte hade några arvingar.

Boningshuset var förvånansvärt stort och jag kan tänka mig att gammelmormor Linda och hennes föräldrar Kristoffer och Anna Lisa hade det bättre ställt än genomsnittet för den tiden. Också här kände jag historiens vingslag. Tänk om jag hade haft möjlighet att resa i tiden!

Jag behövde inte resa alls långt innan det var dags att träffa en kusin till min mormor Ruth. Philip Hallernäs, en 95 år gammal man som vi hälsade på på ålderdomshemmet i Rydaholm. Philip var glad över vårt besök och det var jättetrevligt att få träffa honom och hans två barn, Anders och Maritha.

Ett stort tack till Rune för denna fantastiska dag och det var kul att göra fynd bland Runes böcker då vi var upp en sväng i hans lägenhet.

Foton från resan finns under länken foton och Mormors album.

2009-12-14

Fick idag ett samtal av en mycket trevlig man vid namn Gillis Andersson. Han hade hittat gemensamma förfäder och det är alltid lika roligt när folk hör av sig. Tack vare Gillis gick jag in och kikade på hemsidan och såg att jag inte hade uppdaterat på nästan ett år. Har nu uppdaterat sidan med min mormors fars sida. Där finns det bla en intressant gästgivare vid namn Hesselman.

2009-02-04

Har lagt in nya foton i farmor och farfars album. Jag har tagit kontakt med farfars yngsta morbror Gustavs dotter och hon har hjälpt mig med identifieringen av personerna på korten. Bölnagård som finns med på ett av korten ägs av Gustavs dotter och det gamla boningshuset finns fortfarande kvar.

Det blir många släktforskarresor till sommaren. Dels vill jag åka till Fröseke där farfar växte upp och sedan till Slätthög där mormor växte upp. Rune Johansson som jag har mycket kontakt med och som har hjälp mig mycket har lovat att ge en guidad tur i Slätthög i sommar. Spännande!

2009-01-14

Fick idag hem en bouppteckning från min morfars mormors mor Maria Helena Johansdotter. Anledningen till att jag beställde den var att som jag visste så emigrerade två av sönerna i slutet på 1800-talet till Amerika och jag undrade om dom fortfarande bodde kvar där vid moderns död.

I bouppteckningen så går det att se att tre av sönerna bor i Norra Amerika. Bouppteckningen gjordes 1904. Så nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja leta. Jag har kontakt med Anne-Lee Wilson på Anbytarforum och hon har lovat att hjälpa mig att leta efter dom.

Deras syster Amalia Kristina Salomonsdotter som är min morfars mormor utvandrade 1909 till Sydamerika tillsammans med morfars morfar och deras yngsta son. Jag blir lite nyfiken på om någon av bröderna var bosatt där eftersom dom valde att åka dit istället för till Nordamerika. Fortsättning följer!